Dzisiaj trudno wyobrazić sobie kuchnię bez sprzętu AGD jakim jest lodówka. Służy ona do przechowywania naszej żywności. Zachowuje pożywienie w stanie świeżości, sprawiając tym samym, że możemy zrobić zapasy na dłużej.

Jak wyglądałoby życie bez lodówki?

Trudno wyobrazić sobie rzeczywistość, w której nie ma lodówki. Pewne produkty takie jak np. przetwory moglibyśmy trzymać w chłodnych piwnicach. Znacznie gorzej ma się sprawa z warzywami, owocami, nabiałem i mięsem. Wszystkie te produkty bardzo szybko się psują. Wynika z tego, że byłyby dostępne jedynie w sezonie. Z powodu niemożności przechowywania ich w lodówkach, nie byłby też możliwy transport na duże odległości. Wszystkie owoce i warzywa sprowadzane do nas z egzotycznych krajów zepsułyby się w drodze. Nie lepiej ma się sprawa z nabiałem. Nie byłby w stanie wytrzymać zbyt długo bez trzymania go w lodówce. Oznacza to tyle, że zaraz po wyprodukowaniu konkretnego produktu nabiałowego, trzeba by go było zjeść, co wiązałoby się z częstymi wizytami na wsi lub u hodowców bydła. Jednak nadal nie byłoby mowy o przechowaniu go dłużej. No, chyba, że nadeszłaby chłodna zima i stałoby się możliwe trzymanie produktów za oknem naszego domu lub na balkonie.

lodowka-sharp-1_3299394

Taka rzeczywistość nie napawa optymizmem. Starszym Polakom zapewne przypomina czasy komuny, kiedy to na sklepowych półkach stał zazwyczaj wyłącznie ocet. Na regałach w dzisiejszym świecie stałyby wszystkie produkty sypkie i te zawekowane lub zakonserwowane. Na szczęście pozostałaby nam technologia żywności, która bazuje na konserwantach i barwnikach. Dzięki nim zapach i smak potraw mają nam zapadać na długo w pamięci, sycąc każdy z naszych zmysłów. Czy wiedzieliście o tym, że jedzenie znajduje się na tym samym poziomie psychologicznym co agresja i seks? Jak zatem przeżyć szczęśliwie swoje życie skoro jedna z najbardziej podstawowych potrzeb jaką jest jedzenie zostałaby zachwiana z powodu braku urządzenia służącego do przechowywania żywności? Bez lodówki nie bylibyśmy w stanie dostarczyć naszym organizmom wszystkich składników odżywczych, co powodowałoby spore niedobory witamin i minerałów.

Uświadamiając to sobie warto docenić, że żyjemy w czasach, kiedy dostęp do lodówek jest powszechny.