Rola lodówki w dzisiejszym świecie
Dzisiaj trudno wyobrazić sobie kuchnię bez sprzętu AGD jakim jest lodówka. Służy ona do przechowywania naszej żywności. Zachowuje pożywienie w stanie świeżości, sprawiając tym samym, że możemy zrobić zapasy na dłużej.
Jak wyglądałoby życie bez lodówki?
Trudno wyobrazić sobie rzeczywistość, w której nie ma lodówki. Pewne produkty takie jak np. przetwory moglibyśmy trzymać w chłodnych piwnicach. Znacznie gorzej ma się sprawa z warzywami, owocami, nabiałem i mięsem. Wszystkie te produkty bardzo szybko się psują. Wynika z tego, że byłyby dostępne jedynie w sezonie. Z powodu niemożności przechowywania ich w lodówkach, nie byłby też możliwy transport na duże odległości. Wszystkie owoce i warzywa sprowadzane do nas z egzotycznych krajów zepsułyby się w drodze. Nie lepiej ma się sprawa z nabiałem. Nie byłby w stanie wytrzymać zbyt długo bez trzymania go w lodówce. Oznacza to tyle, że zaraz po wyprodukowaniu konkretnego produktu nabiałowego, trzeba by go było zjeść, co wiązałoby się z częstymi wizytami na wsi lub u hodowców bydła. Jednak nadal nie byłoby mowy o przechowaniu go dłużej. No, chyba, że nadeszłaby chłodna zima i stałoby się możliwe trzymanie produktów za oknem naszego domu lub na balkonie.
Taka rzeczywistość nie napawa optymizmem. Starszym Polakom zapewne przypomina czasy komuny, kiedy to na sklepowych półkach stał zazwyczaj wyłącznie ocet. Na regałach w dzisiejszym świecie stałyby wszystkie produkty sypkie i te zawekowane lub zakonserwowane. Na szczęście pozostałaby nam technologia żywności, która bazuje na konserwantach i barwnikach. Dzięki nim zapach i smak potraw mają nam zapadać na długo w pamięci, sycąc każdy z naszych zmysłów. Czy wiedzieliście o tym, że jedzenie znajduje się na tym samym poziomie psychologicznym co agresja i seks? Jak zatem przeżyć szczęśliwie swoje życie skoro jedna z najbardziej podstawowych potrzeb jaką jest jedzenie zostałaby zachwiana z powodu braku urządzenia służącego do przechowywania żywności? Bez lodówki nie bylibyśmy w stanie dostarczyć naszym organizmom wszystkich składników odżywczych, co powodowałoby spore niedobory witamin i minerałów.
Uświadamiając to sobie warto docenić, że żyjemy w czasach, kiedy dostęp do lodówek jest powszechny.